top of page
  • Writer's pictureTween Team

Ali so levičarji bolj kreativni?

Precej razširjeno prepričanje je, da so levičarji bolj kreativni, ker pri njih prevladuje desna polobla možganov. Potrebujete dokaz? Pomislite samo na vse levičarje med znanimi osebnostmi: Beethoven, Leonardo da Vinci, Charlie Chaplin in Paul McCartney. Vi in ​​vaš otrok pa imata to smolo, da sta desničarja? Nič hudega! Ustvarjalnost vendarle ni samo za tiste s prevladujočo desno možgansko polovico. Preberite naslednjo razlago in nasvete za razvoj vaše ustvarjalne plati!

Marie-Josée Roy


Že dolgo velja prepričanje, da ena polobla možganov prevladuje nad drugo, zaradi česar so nekateri ljudje boljši v logiki in številkah, drugi pa v umetnosti. Toda za optimalno delovanje morata obe tesno sodelovati. Človeški možgani so zapleten organ in raziskovalci se jih še vedno trudijo bolje razumeti. Čeprav ima vsaka polobla svojo specifično vlogo, pa ena brez druge ne moreta. In obe prejemata in obdelujeta iste podatke, le način, kako jih predelujeta, je drugačen.

Vloga polobel

V 60. letih prejšnjega stoletja je ameriški nevropsiholog Roger W. Sperry pojasnil, kako možgani delujejo. Domišljijo, intuicijo, zanimanje za umetnost, vizualizacijo in sanjarjenje je dodelil desni polobli. Zato so bolj kreativni tisti ljudje, ki imajo bolj aktivno desno poloblo možganov. Ker desna polobla nadzira motorične funkcije leve strani telesa, ljudje že dolgo in lažno verjamejo, da so levičarji bolj umetniški.


Gre za timsko delo

Rezultati študije, objavljene leta 2013, pa kažejo, da možgani obe polobli uporabljajo enako. Delujeta sicer zelo različno, a se čudovito dopolnjujeta. Jezik je npr. domena leve poloble, vendar desna polobla olajša razumevanje konteksta, v katerem so besede izražene. Raziskovalci so tudi dokazali, da osebnostnih lastnosti in interesov ni mogoče pripisati samo eni strani glave. Ko je otrok ustvarjalen, obe strani možganov tesno sodelujeta, da lahko uspešno opravijo svojo nalogo.


 

Zdrav, ustvarjalen um!

Sodeč po nedavni raziskavi ameriške univerze Duke obe polobli najbolje komunicirata v možganih kreativnih ljudi. Tukaj je nekaj predlogov za spodbujanje otrokove ustvarjalnosti:

  • Organizirajte družinski urnik tako, da je na voljo tudi nekaj časa za branje in pisanje. Ta tihi čas je lahko na primer tik pred spanjem ali takoj zjutraj.

  • Spodbujajte otroka, da se loti dejavnosti, ki ga zanima, na primer risanja, paleontologije ali učenja novega jezika.

  • Spodbujajte otroka, da izstopi iz cone udobja in poskusi novo dejavnost.

  • Dajte mu zvezek, v katerega bo zapisoval ali risal vse, kar mu pride na pamet.

  • Spodbujajte njegovo ustvarjalnost tako, da mu predstavite različne oblike umetnosti. Obiščite muzej, koncert, otroško gledališče - možnosti je neskončno!

bottom of page